Nu kan du betala med Klarna när du handlar pellets online.

logo klarna 280

2018

PelletsFörbundets bedömning är att årets situation med pelletsbrist är tillfällig

 

 

Pressmeddelande från PelletsFörbundet. Just nu är det brist på pellets över i princip hela Europa. Och de senaste veckornas kalla väder i Sverige och övriga Europa har inte gjort situationen bättre då vi haft kallare än på många år. Vilket naturligtvis även lett till att det behövs mer pellets än vanligt.

Samtidigt är årets situation på pelletsmarknaden ganska unik, varför både kunder och tillverkare är lite ”tagna på sängen”. I grunden ligger att vi haft flera varma år med lite lägre efterfrågan på pellets, vilket lett till att såväl användare som tillverkare inför denna eldningssäsong minskat på sina ingående lager. Samtidigt har det också byggts lite fler anläggningar som förbrukar pellets än vad branschen förutsåg.

Utöver detta har vi tidigare i höst och vinter haft en mycket regnig period i både Baltikum och Södra Sverige. Det myckna regnandet har framförallt påverkat skogsaktörer i Baltikum som inte klarat att ta ut någon skogsråvara förrän det blev kallt en bit in i januari. Då hade redan flera sågverk stått stilla i många veckor. Då merparten av pelletsproduktion i Baltikum går på export, och tillverkningen där ligger nere, får det konsekvenser för tillgången i hela Europa. Speciellt en kall senvinter som denna vinter. Men även vi i Södra Sverige har man haft svårigheter att få ut virke till våra sågverk med konsekvensen att även vi har producerat något mindre pellets än normalt.Utöver detta har vi tidigare i höst och vinter haft en mycket regnig period i både Baltikum och Södra Sverige. Det myckna regnandet har framförallt påverkat skogsaktörer i Baltikum som inte klarat att ta ut någon skogsråvara förrän det blev kallt en bit in i januari. Då hade redan flera sågverk stått stilla i många veckor. Då merparten av pelletsproduktion i Baltikum går på export, och tillverkningen där ligger nere, får det konsekvenser för tillgången i hela Europa. Speciellt en kall senvinter som denna vinter. Men även vi i Södra Sverige har man haft svårigheter att få ut virke till våra sågverk med konsekvensen att även vi har producerat något mindre pellets än normalt.Utöver detta har vi tidigare i höst och vinter haft en mycket regnig period i både Baltikum och Södra Sverige. Det myckna regnandet har framförallt påverkat skogsaktörer i Baltikum som inte klarat att ta ut någon skogsråvara förrän det blev kallt en bit in i januari. Då hade redan flera sågverk stått stilla i många veckor. Då merparten av pelletsproduktion i Baltikum går på export, och tillverkningen där ligger nere, får det konsekvenser för tillgången i hela Europa. Speciellt en kall senvinter som denna vinter. Men även vi i Södra Sverige har man haft svårigheter att få ut virke till våra sågverk med konsekvensen att även vi har producerat något mindre pellets än normalt.

Brist på pellets i hela Europa

Då lagren är tömda både i Sverige och utomlands finns det ingen marginal att balansera med. Men positivt är ända att sågverken nu går för full igen, vilket förutom sågtimmer även ger råvara till pelletsproduktion. Normalt sett brukar produktionskapaciteten ”komma ifatt” efterfrågan i mitten av mars, men i år kan det säkert dröja ytterligare någon vecka. Trots detta tror ändå de flesta av våra medlemsföretag att man kommer att klara sina kontrakterade leveranser, förutsatt att den kyla vi har nu inte blir alltför långvarig. Men situationen just nu är den att man har svårigheter att ta på sig nya kunder under säsongen.

Vår bedömning är alltså att årets situation är tillfällig, och att årets situation också kommer att höra till undantagen. Pelletsproduktionen i världen ökar år för år och är idag omkring 30 miljoner ton, varav ungefär 1,6 miljoner ton hamnar i Sverige. Att extremt kalla vintrar kan ställa till problem även fortsättningsvis är inget nytt, men normala år ska detta bara betyda att vi tvingas öka importen av pellets. Dagen situation, med en brist i hela Europa, är därför en för branschen helt ny, men ack så olycklig situation.

Branschen diskuterar framtida ”beredskapslager”

Från branschens sida arbetar vi naturligtvis för att vi inte skall hamna i den här typen av svårigheter framöver. Bland annat diskuteras hur vi löpande skulle kunna rapportera vårt beräknade överskott som ett gemensamt ”beredskapslager” där var och en sedan månadsvis rapporterar sin status. På så sätt skulle vi kunna få signaler tidigare på hur marknaden utvecklas. När läget är akut så försöker vi ändå gemensamt att hjälpas åt för att mildra problemen.

Det råd vi från PelletsFörbundet kan ge är att man som kund tecknar avtal och gärna beställer pellets i god tid inför säsongen. Det är också bra om man som kund även försöker ha ett lager som räcker lite längre för större trygghet. Avtalskunder går naturligtvis alltid före är det uppstår en situation som denna.

Besök oss

Herrljunga Sotningsdistrikt

Boråsvägen 20

524 42 LJUNG

Ring oss

Gert (Herrljunga) 0705-242910
Martin (Annelund) 0706-402504
Marie 0704-253029

Maila oss

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Handla pellets

Besök Pellts online eller någon av våra pelletsdepåer.

Kontakta oss för hemleverans.